fbpx

1950 beslutade sig makarna Henrik och Sigrid Outinen för att ändra sitt levebröd och gå från att vara mjölkproducenter till att bli matpotatisodlare. Sagt och gjort. 1966 såldes samtliga djur i ladugården och företaget Outinens Potatis var fött. Paret drömde till en början om att producera och sälja burkpotatis och lyckades nästan förverkliga detta projekt. Med allt detta bakom sig bestämde sig makarna för att satsa på utsädesodling vilket skulle visa sig vara helt rätt. Under n
ågra år var Outinens utsädesodling den största i Sverige och företaget exporterade till exempelvis Brasilien.

1980-talet kom att bli ett decennium präglat av förändringar för Outinens Potatis. Henrik Outinen avled plötsligt 1981, blott 50 år gammal, vilket tvingade makan Sigrid till att ensam driva verksamheten vidare.

1987 kom deras son Karl-Johan att ändra företagets inriktning från enbart odling av potatis till att odla samt sälja paketerad matpotatis till konsument- och storköksmarknaden. För detta krävdes nyinvesteringar i maskiner vilka genomfördes 1987 då anläggningar för tvättning samt skalning av råpotatis införskaffades.

2007 investerade Outinens Potatis 30 miljoner kronor i en ny fabrik. Outinens stakade ut kursen med devisen: För nya tider med nya möjligheter. Och visst fick de nya möjligheter genom den omfattande investeringen. Mellan 2017-2010 kunde de glädjas åt en dubblerad omsättning, vilket visade att satsningen på kvalitetsprodukter bar god frukt. Kvalitén bygger på en inriktning utan tillsatser och socker. Outinens står för äkta, norrländsk matglädje.

 Det mesta är fortfarande ogjort när det gäller potatis-produkter. Vi tänker, drömmer, pratar och äter potatis.