En klassisk Janssons frestelse

Info
Tilllagningstid: 90 min
Antal port:

Ingredienser:
3 st
Gul lök
1.5 kg
Potatis (fast sort)
2 msk
Smör eller margarin (att steka i)
300 g
Ansjovisfiléer
4 dl
Vispgrädde
2 dl
Mjölk
2 msk
Ströbröd
3 msk
Smör eller margarin (att klicka över)
Gör så här:
– Sätt ugnen på 175˚C.
– Skala och skär potatisen i tunna strimlor.
– Skala och skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
– Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.
– Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
– Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.