Helstekt älgfilé med mandelpotatisgratäng

Info
Tilllagningstid: 60 min
Antal port:

Ingredienser:
600 g
Älgfilé
1 msk
Persilja
50 g
Smör till stekning
200 g
Haricots verts
3 dl
Rödvin
2 st
Schalottenlök
1 st
Lagerblad
1 st
Timjan
3 dl
Kalvfond
1 msk
Rödvinsvinäger
1 msk
Smör

Älgfilé med potatisgratäng och primörer.

Gör så här:

– Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in filén med salt, peppar och örter (timjan/persilja). Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. 

– Lägg filén i en ugnssäker form och låt vila några minuter. Sätt sedan in den i ugnen tills köttet är 55 grader. Ta ut och låt köttet vila i aluminiumfolie i 10-15 minuter.

– Skär köttet i 1 centimeter tjocka skivor och servera med rödvinssås, blancherade primörer (haricots verts eller gröna bönor) och mandelpotatisgratäng. Strö över lite flingsalt och hackad persilja.

Rödvinssås:

– Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan (en kvist) och peppar.

– Låt rödvinssåsen reducera tills den börjar tjockna. Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare.

– Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas tillsätt då en liten skvätt vinäger.

– När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Servera med Outinens mandelpotatisgratäng!