Älgfilé med potatisgratäng och primörer.
Gör så här:
– Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in filén med salt, peppar och örter (timjan/persilja). Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
– Lägg filén i en ugnssäker form och låt vila några minuter. Sätt sedan in den i ugnen tills köttet är 55 grader. Ta ut och låt köttet vila i aluminiumfolie i 10-15 minuter.
– Skär köttet i 1 centimeter tjocka skivor och servera med rödvinssås, blancherade primörer (haricots verts eller gröna bönor) och mandelpotatisgratäng. Strö över lite flingsalt och hackad persilja.
Rödvinssås:
– Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan (en kvist) och peppar.
– Låt rödvinssåsen reducera tills den börjar tjockna. Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare.
– Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas tillsätt då en liten skvätt vinäger.
– När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
Servera med Outinens mandelpotatisgratäng!