Kungliga langos

Info
Tilllagningstid: 60 min
Antal port:

Ingredienser:
25 g
Jäst
600 g
Mjöl
5 g
Salt
150 g
Potatis (fast sort)
3 dl
Ljummet vatten
5 dl
Olja
300 g
Räkor
300 g
Gräddfil
300 g
Riven ost
0.5 st
Rödlök
1 g
Flingsalt
100 g
Stenbitsrom

Langos njuter man främst av i vimlet under festivaler och marknader. Men hur ofta är det inte så att man blir sugen på dessa mästerverk och längtar till nästa tillfälle man får sätta tänderna i en langos. Nu kan ni sluta vänta och göra dem hemma istället!

Receptet nedan är med räkor, ost, gräddfil och rödlök. Det finns dock en uppsjö med olika “fyllningar” att prova. Bara fantasin sätter gränser.

Gör så här

– Koka potatis, den behöver inte vara helt genomkokt. Riv den sedan och låt svalna. 

– Blanda vattnet med gästen i en bunke, tillsätt salt, mjöl samt potatis tills degen är mjuk men ej kladdar. (allt mjöl går inte åt här)

– Jäs degen i 40 minuter. Lägg den på ett mjölat bord och arbeta in mer mjöl om det behövs. 

– Dela degen och arbeta ut den till jämna platta kakor. Cirka 0.5 cm tjocka. Låt dem ligga under en handduk i 10 minuter samtidigt som du förbereder oljan för fritering. 

– Häll oljan i en stekpanna med höga kanter. Oljan bör vara mellan 150 till 190 grader varm för bästa resultat. 

– Fritera bröden tills de blivit gyllenbruna på båda sidorna.

Lägg på den fyllning du vill ha och smaka gärna av med lite flingsalt.