Mättande kroppkakor

Info
Tilllagningstid: 60 min
Antal port:

Ingredienser:
1 kg
Mjölig potatis
0
Salt
1 st
Ägg
3 dl
Vetemjöl
150 g
Rimmat fläsk
1 st
Gul lök
1 krm
Vitpeppar
0 tsk
Kryddpeppar

Gör så här:

– Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen.

– Pressa den genom purépress eller mosa den med potatisstöt eller elvisp. Låt potatisen kallna.

– Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund.

– Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.

– Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket.

– orma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen.

– Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.

– Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.

– Ta upp dem med hålslev och servera dem riktigt varma med lingonsylt och varmt smält smör.