Oxfilé med mandelpotatisgratäng och rödvinssås

Info
Tilllagningstid: 60 min
Antal port:

Ingredienser:
400 g
Oxfilé
2 st
Schalottenlök
1 st
Lagerblad
1 st
Timjan
3 dl
Kalvfond
3 dl
Rödvin
1 msk
Rödvinsvinäger
1 msk
Smör
2 st
Vitlök (klyftor)
200 g
Haricots verts

Gör så här!

Rödvinssås:

– Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan (en kvist) och peppar.

– Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna. Tillsätt då kalvfond och låt såsen koka ihop ytligare.

– Om syran i såsen behöver höjas kan du tillsätta en skvätt rödvinsvinäger.

– När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör och silar av den.

Oxfilé:

– Sätt ugnen på 110 grader.

– Salta och peppra oxfilén. Sätt stekpannan på spisen, den ska bli riktigt varm, och stoppa i smör och sedan köttet. Stek oxfilén på alla sidor. Stoppa sedan mer smör, timjan och vitlök i pannan.

– Lägg köttet i en annan form och in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter.

Haricots verts:

– Stormkoka vatten och lägg i haricots verts. Ta upp efter tre minuter och skölj av med iskallt vatten.